Rotumääritelmä

ALASKANMALAMUUTTI (ALASKAN MALAMUTE)
Alkuperämaa: Yhdysvallat
(hyväksytty FCI 14.8.96, käännös SKL-FKK 3.12.97)

KÄYTTÖTARKOITUS:

Rekikoira

YLEISVAIKUTELMA:

Alaskanmalamuutti, eräs vanhimmista arktisista rekikoiraroduista, on voimakas ja vahvarakenteinen koira, jolla on syvä rintakehä ja vahva, voimakaslihaksinen runko. Malamuutti antaa vaikutelman suuresta aktiivisuudesta ja ylväästä ryhdistä. Se seisoo tukevasti raajoillaan, pää pystyssä ja valppaat silmät osoittaen kiinnostusta ja uteliaisuutta. Pää on leveä. Korvat ovat kolmiomaiset ja valppaalla koiralla pystyt. Kuono on jykevä ja kapenee vain hieman kohti kirsua. Kuono ei ole terävä eikä pitkä, ei kuitenkaan lyhyt. Paksussa karvapeitteessä karhea peitinkarva on riittävän pitkää suojaamaan villavaa pohjavillaa. Malamuuteilla on useita eri värejä. Värimerkit pään etuosassa ovat tunnusomaisia piirteitä, esim. “lakki” pään päällä, täysin valkoinen pään
etuosa tai valkea juova ja/tai maski. Häntä on tuuheakarvainen, asennoltaan selän yläpuolella ja antaa vaikutelman liehuvasta “plyymistä”. Malamuutin tulee olla jykeväluustoinen, sillä on hyväasentoiset raajat, hyvät käpälät, syvä rintakehä, voimakkaat lavat sekä kaikki muut fyysiset ominaisuudet, jotka ovat tarpeellisia tehokkaaseen työskentelyyn. Ravin tulee olla vakaata, tasapainoista, väsymätöntä ja täydellisen tehokasta. Malamuuttia ei ole tarkoitettu kilpailemaan rekikoirien nopeuskilpailuissa, vaan se on rakenteeltaan voimakas ja kestävä. Kaikki tätä tarkoitusta haittaavat piirteet, myös luonteessa, ovat hyvin vakavia virheitä.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:

Rinnan syvyys on suunnilleen puolet säkäkorkeudesta, syvin kohta on juuri eturaajojen takana. Rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen on suurempi kuin säkäkorkeus. Rungossa ei saa olla ylipainoa ja luuston tulee olla suhteessa koiran kokoon.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Alaskanmalamuutti on lempeä ja ystävällinen, ei “yhden miehen” koira. Se on uskollinen ja kiintynyt seuralainen, yllytettäessä leikkisä, mutta aikuistuttuaan yleensä vaikuttavan arvokas.

PÄÄ:

Leveä ja syvä, ei karkea eikä kömpelö, kuitenkin suhteessa koiran kokoon. Ilme on pehmeä ja kuvastaa lempeää luonnetta.

KALLO-OSA:

Leveä ja kohtuullisen pyöristynyt korvien välistä, silmiä kohti tasaisesti kapeneva ja tasoittuva sekä melko litteitä poskia kohti kaareutuva. Silmien välissä on loiva uurre.

OTSAPENGER:

Vähäinen

KIRSU:

Kirsu, huulet ja silmänympäryspigmentti ovat mustat kaikissa muissa karvapeitteen väreissä paitsi punaisessa. Ruskea pigmentti on sallittu punaisilla koirilla. Vaaleammaksi juovittunut “lumikirsu” on hyväksyttävä.

KUONO-OSA:

Suuri ja jykevä suhteessa kallon kokoon, kapenee hieman leveys- ja syvyyssuunnassa kohti kirsua.

HUULET:

Tiiviit.

LEUAT / HAMPAAT/ PURENTA:

Leuat ovat leveät ja hampaat suuret. Leikkaava purenta. Ylä- tai alapurenta on virhe.

POSKET:

Melko litteät.

SILMÄT:

Asennoltaan viistot, mantelin muotoiset, keskikokoiset ja väriltään ruskeat. Siniset silmät ovat hylkäävä virhe.

KORVAT:

Keskikokoiset, mutta pienet suhteessa pään kokoon. Korvat ovat kolmiomaiset ja kärjestään hieman pyöristyneet. Ne ovat kiinnittyneet etäälle toisistaan kallon takaosan ulkoreunoille, samalle linjalle silmien ulkokulman kanssa. Koiran ollessa tarkkaavainen ne kohoavat ylemmäksi. Korvat ovat hieman eteenpäin kallistuneet, mutta koiran työskennellessä ne ovat joskus taittuneet kallon myötäisesti. Korkealle kiinnittyneet korvat ovat virhe.

KAULA:

Voimakas ja kohtuullisesti kaareutunut.

RUNKO:

Tiivisrakenteinen, mutta ei lyhyt.

SELKÄ:

Suora, hieman lonkkia kohti laskeva.

LANNE:

Luja ja lihaksikas. Pitkä lanne, joka saattaa heikentää selkää, on virhe.

RINTAKEHÄ:

Hyvin kehittynyt.

HÄNTÄ:

Keskikorkealle kiinnittynyt, tyvestään selkärangan suuntainen ja asennoltaan selän yläpuolella, kun koira ei työskentele. Häntä ei ole lyhyt eikä tiukasti selkää vasten kiertynyt, ei myöskään lyhytkarvainen. Malamuutin häntä on tuuheakarvainen ja antaa vaikutelman heiluvasta “plyymistä”.

RAAJAT:

ETURAAJAT:

YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat jykeväluustoiset, lihaksikkaat ja edestä katsottuna ranteisiin asti suorat.
LAVAT: Kohtuulliset viistot.
VÄLIKÄMMENET: Lyhyet, vahvat ja sivulta katsottuna hieman viisto
KÄPÄLÄT: “Lumikenkämäiset”, tiiviit ja syvät. Paksut päkiät antavat lujan ja tiiviin vaikutelman. Käpälät ovat suuret, varpaat tiiviisti yhdessä ja hyvin kaareutuvat. Varpaiden välissä on suojaavaa karvaa. Päkiät ovat paksut ja lujat, kynnet lyhyet ja vahvat.

TAKARAAJAT:

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat reidestä sääreen ovat leveät ja voimakaslihaksiset. Takaa katsottuna raajat ovat seistessä ja liikkeessä samassa linjassa eturaajojen kanssa; eivät liian ahtaasti eivätkä liian leveästi. Takaraajojen kannukset eivät ole toivottavat ja ne tulisi poistaa pian pennun syntymän jälkeen
POLVET: Kohtuullisesti kulmautuneet.
KINTEREET: Kohtuullisesti kulmautuneet ja matalat
KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET:

Malamuutin liikkeet ovat vakaat, tasapainoiset ja voimakkaat. Koira on kokoonsa ja rakenteeseensa nähden ketterä. Sivulta katsottuna takaosassa on työntövoimaa, joka lihaksikkaan lanneosan kautta siirtyy etuosaan. Etuosa tasapainottaa takaosan työntövoiman sujuvalla ja pitkälle ulottuvalla askeleella. Edestä tai takaa katsottuna raajat liikkuvat samassa linjassa, eivät liian ahtaasti eivätkä liian leveästi. Nopeassa ravissa käpälät lähestyvät rungon keskilinjaa. Kankeat tai muut kuin täydellisen tehokkaat ja väsymättömät liikkeet ovat virheelliset.

KARVAPEITE:

KARVA: Malamuutin peitinkarva on paksua ja karheaa, ei koskaan pitkää ja pehmeää.
Pohjavilla on tiheää, 2,5 – 5 cm pitkää, öljyistä ja villavaa. Karhean peitinkarvan pituus
vaihtelee pohjavillan tavoin. Karva on melko lyhyttä tai keskipitkää kyljissä ja pitempää
lavoissa, kaulassa, selässä, lantion kohdalla, reisissä ja hännässä. Kesäkuukausina
malamuutilla on yleensä lyhyempi ja harvempi karvapeite. Malamuutti esitetään
luonnollisena. Trimmaus ei ole hyväksyttävää lukuunottamatta käpälien siistimistä.
VÄRI: Yleisimmät värit ovat: harmaan eri sävyt vaaleanharmaasta mustaan, soopeli ja soopeliin
vivahtavasta punaiseen. Ainoana yksivärisenä sallitaan valkoinen väri. Väriyhdistelmät ovat
sallittuja pohjavillassa, alla mainituissa kohdissa ja housuissa. Valkoinen on aina vallitseva
väri rungon alaosassa, osissa raajaa, käpälissä ja osassa päätä. Valkoinen “pläsi” otsassa
ja/tai kaulus tai pilkku niskassa ovat miellyttävän näköisiä ja sallittuja. Malamuutilla on
mantteli; rikkinäinen väri rungossa tai epätasaisesti sijoittuneet läiskät eivät ole toivottuja

KOKO JA PAINO:

SÄKÄKORKEUS: Rodussa on luonnollisa kokovaihtelua. Toivottava työkoiran säkäkorkeus on uroksilla 63,5 cm ja nartuilla 58,5 cm.
PAINO: urokset 38,5 kg ja nartut 34 kg .Kuitenkaan koko ei saa olla tärkeämpi kuin tyyppi, mittasuhteet, liikkeet ja muut toiminnalliset ominaisuudet. Jos koirat on arvosteltu tyypiltään, mittasuhteiltaan ja liikkeiltään samanarvoisiksi, pidetään parhaana koiraa, joka on lähinnä toivottavaa työkoiran kokoa.

TÄRKEÄ YHTEENVETO:

Alaskanmalamuutteja arvosteltaessa niiden tehtävä arktisena raskaiden kuormien vetokoirana tulee asettaa etusijalle. Virheen asteen tulee riippua siitä, missä määrin koira poikkeaa ihanne-malamuutista ja siitä, kuinka paljon kyseinen virhe vaikuttaa koiran työskentelykykyyn. Malamuutin raajojen tulee olla epätavallisen vahvat ja niissä on valtava työntövoima. Kaikkia epäterveitä piirteitä raajoissa ja käpälissä, etu- ja takaosassa, seistessä tai liikkeessä, tulee pitää vakavina virheinä, joita ovat myös litteät käpälät, pihtikinttuisuus, heikot välikämmenet, suorat lavat, kulmausten puute, jäykät liikkeet (tai liikunta, joka ei ole tasapainoista, voimaksta ja vakaata) pitkärunkoisuus, matalaraajaisuus, kömpelyys tai virheelliset mittasuhteet.

VIRHEET:

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

Siniset silmät.

HUOM:

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneena kivespusseihin.