Tuomarikoulutusohje 1998

Alaskan Malamute Club of America /AMCA

Tuomarikoulutusohje 8.1.1998
(käännös T. Mäenpää/ ALMA ry jalostustoimikunta)

JOHDANTO JA PÄÄKOHDAT

Kiitos kiinostuksestasi rotuumme. Alaskanmalamuutti on jalo koira, jolla on ainutlaatuinen historia.
Malamuutit palvelivat Byrdin tutkimusmatkalla sekä useilla muilla tutkimusmatkoilla toisen maailmansodan jälkeen. Kuoltuaan miltei sukupuuttoon rotu on ottanut uudelleen paikkansa rekiurilla, kodeissa ja näyttelykehissä.Malamuutti on todellinen työskentelevä koira ja tahtoisimme, että te tuomareina palkitsette sen niistä
ominaisuuksista, jotka tekevät siitä todellisen rekikoiran. Seuraavat seikat ovat niitä prioriteetteja, joita rotujärjestö haluaa painottaa:

 1. Terve rakenne – Työskentelevän koiran tulee olla rakenteeltaan terve. Käpälien ja jalkojen terve rakenne on meille tärkeä prioriteetti. Haluamme koiran, jonka liike on puhdas tullen ja mennen ja jolla on hyvä ulottuvuus edessä ja työntö takana. Älä palkitse epätervettä koiraa ainostaan siksi, että se on sievä. Mielestämme malamuutin tulisi olla kaunis koira. Näitä Malamuet heimon koiria ensimmäisinä nähneiden valkoisten miesten muistiinpanot osoittavat, että he ihailivat näiden koirien kauneutta. Kuitenkin terve rakenne on aina meidän ensisijainen prioriteettimme.
 2. Karvapeite – rekikoira ei voi elää alkeellisessa ympäristössä ilman kunnollista karvapeitettä. Karkea kaksinkertainen karvapeite on ehdoton välttämättömyys. Pituus voi jonkinverran vaihdella. Älä palkitse koiraa, jolla on pehmeä silkkimäinen karvapeite eikä pohjavillaa. Tällaisen koiran saattaisi olla vaikea selviytyä arktisessa ilmastossa.
 3. Käpälät – Käpälät ovat tässä rodussa erittäin tärkeät. Malamuutin käpälän tulee olla melko iso ja
  tiivis. Välikämmenissä tulee olla hyvin vähän taipumista. Pieni sievä käpälä ja löysät välikämmenet eivät ole toiminnalliset.
 4. Luonne – Alaskanmalamuutin tulisi olla ystävällinen, ulospäinsuuntautuva koira. Se ei ole yhden miehen koira. Malamuutin ei tulisi koskaan murista tuomarille. Jos malamuutti murisee sinulle tai omistajalleen, poista se kehästä. Tämä ei ole käytöstä, jonka haluamme liitettävän oikenalaiseen malamuutin luonteeseen. Silloin tällöin saatat nähdä kahden koiran murisevan toisilleen. Tämä käytös tulisi esittäjän toimesta nopeasti saada loppumaan. Alaskanmalamuutin tulisi olla ulospäinsuuntautunut koira. Arka koira ei ole rotutyypillinen.
 5. Kunto- Alaskanmalamuutti on työskentelevä rekikoira. Se tulisi esittää huippukunnossa ilman
  ylipainoa. Sinun ei pitäisi tuntea kourallista rasvaa missään osassa koiran runkoa. Koira on atleetti ja sen pitäisi näyttää ja käyttäytyä siten. Kesäaikaan näet paljon turkittomia koiria. Tämä ei osoita huonoa kuntoa.

OIKEA TAPA TUTKIA KOIRA
Malamuutti on leikkisä koira ja voi olla aikamoinen pelle, usein ihmisen kustannuksella. Isot
riippuvat korut, hatut ja huivit voivat mahdollisesti olla leikin kohteena, johon et halua osalliseksi.
Katsottuasi koiran päätä, suorita tarkastelu sivulta päin. Tunnustele korvia tunteaksesi nahan paksuuden, tarkista lavat ja rinnan syvyys ja leveys. Sinun tulee tarkistaa ylälinja koska joskus karvapeite harjataan ylös juuri lanneosan edestä ja vaikutelma voi olla hämäävä. Koiran tulisi olla fyysisesti huippukunnossa ja sinun ei tulisi tuntea mitään ylimääräistä rasvaa. Ei ole tarpeen
tutkia koiraa liioitellun tarkasti; suurin osa mitä sinun tulee nähdä, on nähtävissä, kun koira on liikkeessä. Älä kumarru alas malamuutin edessä tai takana . Malamuutti voi tulkita sen kutsuksi leikkiin ja saatat löytää itsesi makaamasta selälläsi, joka voi olla melko noloa.
Alaskanmalamuutin tulisi suhtautua tutkimiseen luottavaisesti. Sen ei tule arastella poispäin tuomarista. Rotu voi olla melko äänekäs; puhuminen tulisi rajoittaa kuitenkin hiljaiseen
‘woo-woo-hon’. Koira, joka osoittaa mitään aggressiivisuutta tulee poistaa kehästä.Alaskanmalamuutti on parasta arvostella löysässä hihnassa keskimääräisellä nopeudella. Sen tulee olla kontrollissa kaiken aikaa. Liikunnan tulee olla helppoa ja väsymätöntä mutta voimakasta. Sillä on suhteellisen kevyt käynti näin suureksi ja voimakkaaksi koiraksi.

Jos kehässä on makupaloja, ole ystävällinen ja pyydä, että ne siivotaan pois ennen malamuuttien arvostelua. Ruoka on alaskanmalamuutin tärkein asia ja se tekee miltei kaiken saadakseen tuon pikku maksanpalan itselleen ja saadakseen sen pois muilta kilpailijoilta. Tämä asenne voi helposti aiheuttaa kehässäsi kaaoksen.

TÄRKEITÄ ASIOITA MUISTETTAVAKSI

Alaskanmalamuutti

 • Täytyy olla rakenteeltaan ja luonteltaan terve.
 • Täytyy olla kaksinkertainen karvapeite. Peitinkarvan tulee olla paksu ja karkea. Koirilla on kesäisin vähemmän karvapeitettä.
 • EI KOSKAAN saa olla pitkää pehmeää karvapeitettä.
 • On luonnollinen rotu. Trimmaus sallittu vain käpälissä.
 • On suuri mutta ei jättiläismäinen rotu.
 • Täytyy pystyä selviämään alkukantaisessa ympäristössä. Tähän kuuluu, että sillä tulee olla paksut korvat, jotka ovat pienet päähän nähden.
 • Täytyy olla tiiviit, syvät lumikenkä käpälät, joissa on hyvinpehmustetut anturat
 • Pitäisi olla leveä pää, jossa massava kuono
 • Pitäisi olla keskimääräisesti kulmautunut
 • Pitäisi olla valpas, kiinnostunut ja älykäs ilme
 • Pitäisi olla hyvin karvoittunut häntä, joka näyttää heiluvalta puuhkalta.
 • Saa olla yksi monista väriyhdistelmistä ja merkeistä. Mitään näistä ei tule asettaa etusijalle muihin nähden.
 • Pitäisi olla tummat silmät
 • Pitäisi olla saksipurenta
 • Ei pitäisi liikkua jäykästi tai muulla sellaisella tavalla, joka ei ole täydellisen tehokasta ja väsymätöntä
 • Ei saisi olla rungon yli leviäviä värimurtoja

Eloonjäämispiirteitä ei koskaan tulisi uhrata kosmeettisten seikkojen vuoksi.