Hallituksen tiedotus tapahtumien peruuntumisesta

Alaskanmalamuuttiyhdistyksen hallitus on 4.2.2021 kokouksessaan käsitellyt kolme tulevaa tapahtumaa, joiden kohdalla se on päätynyt peruuttamaan tapahtumat: yhdistyksen talvipäivät maaliskuussa ja Kouvolan kuormanvetokokeet helmikuun puolessa välissä.
Olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, että näiden kahden tapahtuman osalta emme pysty pitämään yleisten tilaisuuksien maksimihenkilömäärää alle viranomaisten määrittämän tason.
Varsinkin Kouvolan kuormanvetokokeiden perumista on kyseenalaistettu.
Päätöksen pohjalla on tarkasteltu Kymsoten alueen viranomaisohjeistusta, johon on annettu viimeisin päivitys hallituksen kokousta edeltävänä päivänä eli 3.2.2021 ja joka on voimassa 28.2.2021 asti eli kattaa myös kokeen ajankohdan. Kymsoten alue on ollut leviämistilassa joulukuusta lähtien. Tilastojen valossa Kouvolan suunnalla tilanne on mennyt parempaan suuntaan, mutta siitä huolimatta viranomaisten 3.2.2021 päivityksessä yleisötilaisuuksien rajoja ei nostettu. Tämä on selkeä signaali viranomaisten puolelta, että tilanne ei ole riittävän hyvä.
Kokeen ilmoittautumisaika oli päättynyt 31.1. 2021 eli edeltävänä sunnuntaina. Kokeen maksimiosallistujamäärä oli täyttynyt ja nyt oli tiedossa, että koiran ohjaajia ja kokeen pakollista henkilökuntaa olisi yli sallitun määrän.
Hallituksella on selkeä ymmärrys että säädetyt rajat ylittyvät, tällaista tilannetta ei ollut aikaisemmissa tapahtumissa, eikä myöskään Rautavaaran kokeessa, sillä hetkellä Pohjois-Savo oli perusvaiheessa ja yleisötilaisuudet oli rajattu 20 henkilöön.
Kokeen järjestäjätaho oli myös selvittänyt muita lähestymistapoja, ja nämä otettiin huomioon asiaa päätettäessä. Lopputulema kuitenkin oli, että kovin riskitöntä vaihtoehtoa järjestää koetta ei pystytä takaamaan. Näitä vaihtoehtoja ja riskejä jokainen hallituksen jäsen varmasti mietti tehdessään oman päätöksensä. Lopputulema oli, että hallitus teki päätöksen, vaikean sellaisen, että Kouvolan kokeet perutaan.
Kaikki viime aikaiset kokeet ja tapahtumat hallitus on pyrkinyt käsittelemään samalla lähestymistavalla. Isommat tapahtumat on helpompi ennakoida ja perua jo hyvissä ajoin varsinkin näin tiukkojen rajoitusten vallitessa, mutta nämä pienemmät, mahdolliset rajatapaukset ovat hankalasti ennakoitavissa.
Hallitus, Alaskanmalamuuttiyhdistys ry
Kategoria(t): Yhdistys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.